Tja, daar zit je dan… Terwijl ik dit schrijf zit ik in mijn super comfortabele outfit op de bank met mijn linkervoet ingetapet op een stapel kussens. Een dansdemo afgelopen zaterdag had een ongelukkig einde en ik ging naar huis met alledrie (!) mijn enkelbanden verrekt. En dat is geen pretje, kan ik je vertellen…
Zoals je je kan voorstellen, is sporten op dit moment voor mij geen optie. Sterker nog, op advies van de fysio zit ik de komende 3 weken in ieder geval nog stil. Een ware marteling, als je het mij vraagt, want stilzitten is nu niet bepaald een van mijn favoriete bezigheden. Dansen geeft me energie en is mijn uitlaatklep, ik geef trainingen en ik vind het heerlijk om resultaat te zien van mijn eigen workouts. Dat is dan ook de reden waarom ik heb besloten om mezelf niet te ‘verwaarlozen’ de komende weken, maar juist een challenge met mezelf aan te gaan om fit en gezond te blijven, zelfs met m’n blessure. Meet mijn ‘21 to 21-challenge’.
De challenge
De reden dat ik de challenge de ‘21 to 21-challenge’ heb genoemd is omdat ik deze gedurende de hele lente aan wil gaan. Oftewel, van 21 maart tot en met 21 juni ga ik mijn best doen om deze challenge te voltooien. De challenge bestaat voor een groot deel uit voeding, maar ook voor een deel uit sport, voor zover dat haalbaar is met mijn blessure. Laat ik je even uitleggen wat mijn doelen zijn.
Doel 1: Fit blijven
Als er iets is wat ik vervelend vind aan het hebben van een blessure, is het wel dat je nagenoeg van voren af aan begint als je eenmaal weer kan sporten. Ik wil dan ook met deze challenge ervoor zorgen dat ik fit blijf en niet een enorme drempel over hoef als mijn enkel eenmaal weer meewerkt.
Doel 2: Strakker in mijn vel zitten
Je herkent het vast: je bent geblesseerd, gefrustreerd en gaat daarom – vaak uit verveling – eten. Pity food, om precies te zijn. Om nog maar niet te spreken over het feit dat je niet veel kunt bewegen en dus aan het Netflix-bingen raakt. Niet bepaald de ideale omstandigheden om te werken aan je shape, right? Wrong! Om te voorkomen dat ik straks over een paar weken totaal niet lekker in mijn vel zit door het ongezonde eten en veel stilzitten, ga ik mijn voedingspatroon weer eens wat grondiger aanpakken. Kom maar door met die keiharde abs en slanke taille!
De aanpak
Zo, de doelen zijn vastgesteld. Op naar de aanpak – hoe ga ik dit doen?
Workouts
Aangezien ik op het moment niet goed op mijn voet kan staan en dus niet mijn gebruikelijke workouts kan doen, heb ik in de challenge mezelf voorgelegd om dagelijks buikspieroefeningen te doen. Dit is namelijk mijn grootste ‘probleemgebied’ en mijn voornaamste doelwit tijdens deze challenge. Daarom staat er, zolang ik geblesseerd ben, 15-20 minuten aan buikspieroefeningen op mijn dagelijkse planning. Als ik eenmaal weer kan sporten, wil ik rustig opbouwen tot 3,5 uur dans, 1 uur training en 3 uur eigen workouts (full body, fietsen, hardlopen) per week. Game on!
Voeding
De sleutel tot succes zit hem in dit geval ook grotendeels in mijn voeding. De laatste tijd heb ik zo nu en dan wat minder gelet op mijn eetpatroon, maar dat is natuurlijk niet zo handig als ik niet veel kan bewegen. Ik zit immers niet te wachten op darmklachten en hoofdpijn. Dus heb ik de volgende afspraken met mezelf opgesteld:
- Geen toevoegde suikers (tenzij het écht niet anders kan)
- Minder vetten (ik eet vaak kaasachtige producten vanwege de lage hoeveelheid suikers)
- Minder koolhydraten (dag, boterhammen)
- Minder vlees (alleen nog kipfilet als beleg)
- Meer groenten en fruit
- Geen junkfood
- Niet meer eten na 8 uur ‘s avonds (tenzij het écht niet anders kan)
Klinkt best challenging, toch? Natuurlijk ga ik ook updates schrijven over mijn challenge, waarschijnlijk per 1-2 weken. Dus, als je op de hoogte wil blijven, hou mijn site dan in de gaten!
Leave a Reply